pastedGraphic.png

 

                                                                                                               Vejle, den 24.02.2025

Til

Teknik & Miljø    

Plan     

Vejle Kommune

Mail plan@vejle.dk">plan@vejle.dk    

 

 

Høring af lokalplanforslag nr. 1415 og forslag til kommuneplantillæg nr. 47 med miljøvurdering/miljøkonsekvensrapport. Bemærkninger fra DN Vejle.

 

DN Vejle har med stor interesse gennemlæst lokalplanforslag nr. 1415 og forslag til kommuneplantillæg med miljøvurdering/miljøkonsekvensrapport, der vil muliggøre et vindmølle- og solcelleanlæg ved Ammitsbølvej, Øster Starup.

 

DN Vejle bifalder vindmøller og solceller som et vigtigt og nødvendigt middel som del af den grønne omstilling i Vejle Kommune og i Danmark. Udfasning af fossilt baserede brændsler, men også forskellige former for biobrændsel f.eks. træ og træprodukter, og en omstilling til vedvarende energi er bydende nødvendig for at beskytte klodens økosystemer og klima mod dramatiske og irreversible forandringer.

 

Vindmøller er kendt for at kunne have en negativ indvirkning på flagermusbestandene. Dette er velbelyst i miljøvurderingen/miljøkonsekvensrapporten. DN Vejle konstaterer derfor med tilfredshed, at der i forbindelse med driften af vindmøllerne skal gøres tiltag for at reducere risikoen for kollisionsdrab af flagermus i de tidsrum, hvor risikoen er størst.

 

DN Vejle konstaterer ligeledes med tilfredshed, at solcelle- og batterianlægget afskærmes mod syd og vest af et 5 rækket 8,5 meter bredt beplantningsbælte og mod nord og øst beplantningsbælter med 3 rækker i 5 meters bredde. Ligeledes er det meget fint, at det eksisterende syd-nord gående levende hegn med en længde på ca. 525 meter bevares, da det er en vigtig ledelinje for flagermus. Dog er vi betænkelige ved, at der er under 50 meter mellem beplantningsbæltet og M3´s vingespidser.

 

I kommunens udkast til § 25 tilladelse anføres ”Ud fra forsigtighedsprincippet skal der indføres et flagermusstop (cut-in-speed) på alle 5 vindmøller for at reducere tab af flagermus ved kollisioner og for at reducere fortrængning af frynseflagermus og brun langøre fra Ammitsbøl Skov og Vesterskov. Flagermusstop gælder ved en vindhastighed på 8 m/s eller derunder, i en periode fra 15. april til 15. oktober fra solnedgang til solopgang. I perioden 15. april til 15. juli, dog kun ved temperaturer på 6 grader Celcius eller derover, da undersøgelserne viser meget lav aktivitet af flagermus ved temperaturer på 6 grader Celcius eller derunder, hvor der ikke er behov for at standse møllevingerne.

 

I ”Håndbog om dyrearter på Habitatdirektivets bilag IV, del 2” og i DCE`s uddybning af håndbogen i notatet ”Flagermus, vindmøller og solceller”* er det den faglige anbefaling, at vindmøller ikke placeres nærmere end 1000 meter fra skove på over 10 ha. De fem vindmøller ved Øster Starup ønskes placeret 180 – 300 meter fra Ammitsbøl skov.

I ”Energipark Øster Starup Miljørapport” står der ”I det aktuelle projektforslag er alle 5 vindmøller placeret relativt nær skovbryn og læhegn, og kan potentielt udgøre en øget risiko for flagermus. Natural England (Natural England 2014) og Eurobats (Eurobats 2014) har undersøgt dette i forhold til risikoen for kollision, og anbefaler, at møller altid placeres mere end 200 meter fra skove og at møllerne aldrig kommer nærmere en 50 meter fra strukturer, der bruges af flagermus” og videre ”Det fremgår dog også af figuren, at møllevingerne på M3 kommer nærmere end 50 meter fra de nye beplantninger, der planlægges etableret omkring solcelleanlægget”

 

Videre anføres i ”Håndbog om dyrearter på Habitatdirektivets bilag IV, del 2” og i DCE´s

uddybning af håndbogen i notatet ”Flagermus, vindmøller og solceller” ”Hvis man vælger at opstille vindmøller i sådanne områder med høj risiko for negative påvirkninger af flagermusene, vil det være nødvendigt at pålægge vindmøllerne større restriktioner i driftsfasen for at undgå væsentlig negativ påvirkning, end ved vindmøller opstillet i områder med lavere risiko…”

 

På siderne 77 og 78 i ”Håndbog om dyrearter på Habitatdirektivets bilag IV, del 2” anføres ”Vindmøllerne bør kantstilles eller stoppes helt i de perioder, hvor der kan forventes at være flagermus i området omkring vindmøllerne. Generelt bør cut-in-hastighed, hvor møllevingerne stoppes eller kantstilles, være mindst 8-10 m/s især for vindmøller, der står i eller nær skov og andre vigtige levesteder for flagermus.

 

DN Vejle foreslår derfor, at cut-in-hastigheden, hvor møllerne stoppes eller kantstilles, skal være 10 m/s .

 

DN Vejle opfordrer til, at der eksplicit formuleres krav om systematiske efterundersøgelser, der kan danne grundlag for at optimere driften af vindmøllerne med minimal påvirkning af flagermus i området.

 

Ligeledes opfordrer DN Vejle til offentlighed omkring resultaterne af efterundersøgelser, valg af tærskelværdier for driftstop og øvrige tiltag gjort for at reducere negativ påvirkning af flagermus. 

 

*) Emros M, Møller JD 2024. Flagermus, vindmøller og solceller – Uddybning af udvalgte emner i Håndbog om dyrearter på Habitatdirektivets bilag IV, del 2. Aarhus Universitet, DCE-Nationalt Center for Miljø og Energi, 28 s. - Fagligt notat nr. 2025/07 DCE

 

 

 

 

                                                               Venlig hilsen

 

                                                             Uffe D. Rømer

                                                           Formand DN Vejle

 

 

 

 

 

 

                                                          

DN - Vejle

Klokkeager 20, 7120 Vejle Øst 50 57 16 27 ufferomer@gmail.com">ufferomer@gmail.com ; dnvejle-sager@dn.dk